Ontwerp je eigen tuin: top tips van een professional!

De eerste stap is het uitzetten van de afmetingen van je tuin. Vervolgens bepaal je wat voor soort tuin je wilt: een bloementuin, een moestuin, een terras of een combinatie van verschillende elementen. Bepaal ook of je tuin in één niveau moet zijn of dat er mogelijkheid moet zijn voor trappen of andere hoogteverschillen. Als je weet wat je wilt, kun je aan de slag met het ontwerpen van de layout. Bedenk welke planten, struiken en bomen je wilt gebruiken en waar je ze wilt plaatsen. Vergeet ook de verlichting, meubels en eventuele accessoires niet. Als alles is ontworpen, is het tijd om aan de slag te gaan met het realiseren van je tuinontwerp!

Hoe ontwerp je je eigen tuin?

– Je hoeft geen tuinarchitect te zijn om je eigen tuin te ontwerpen.
– Het is belangrijk om je doelen vast te stellen voordat je begint met het ontwerp.
– Denk na over de functie die je tuin moet hebben en welke sfeer je wilt creëren.
– Maak gebruik van verschillende soorten planten, struiken, bomen en bloemen om interessante contrasten te creëren.
– Vergeet niet de praktische kant van het ontwerp, zoals toegang tot water en elektriciteit, drainage, etc.

Hoe ontwerp je je eigen tuin?

Een tuin ontwerpen is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je bedenken wat voor soort tuin je wilt. Wil je een strakke, moderne tuin of liever een rustieke, landelijke tuin? Daarnaast moet je ook nadenken over de grootte van je tuin. Een kleine tuin vraagt om een andere inrichting dan een grote tuin.

Als je weet wat voor soort en grootte tuin je wilt, is het tijd om te kijken naar de verschillende elementen die een tuin bevat. Een belangrijk element is natuurlijk het gras. Je hebt verschillende soorten gras en verschillende manieren om het aan te leggen. Ook bloemen zijn een must in elke tuin. Kies bijvoorbeeld voor bloemen die passen bij de stijl van je tuin.

Andere elementen die je kunt toevoegen aan je tuin zijn bomen, struiken en terrassen. Bomen kan je laten groeien tot ze behoorlijk hoog worden, of juist snoeien zodat ze niet al te veel ruimte innemen. Struiken kun je goed gebruiken als afscheiding van de tuin, bijvoorbeeld tussen het terras en het grasveld. Tot slot kun je natuurlijk ook nog eens kiezen voor leuke meubels en accessoires om de finishing touch aan je droomtuin te geven!

1. Wat zijn je favoriete kleuren?
2. Wat voor soort plantsoorten vind je mooi?
3. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar?
4. Wat voor soort atmosfeer wil je creëren in je tuin?
5. Wat is je budget?